Friday, September 3, 2010

Fesyen Pelik-Pelik

Ni cerita semalam... Kisah benar ok...

Semalam time aku nak balik keje... sampai kat tingkat 3 lif pon terbukak sebab ada yang nak turun kat tingkat tiga... aku pon terpandang la kat luar lif (lif zon tinggi)... aku ternampak sorang Wanita ni (dlm lingkungan akhir 30an ) bergaya agak weird... dia seorang yang bertudung ok... bukan pakai selendang or tudung ala-ala siti norhaliza... proper tudung... pakai blazar (it's ok... nampak professional) tapi dia pakai skirt 3/4 ... it's not proper... cam ni la lebih kurang pendeknya skirt dia... cuma dia punya nampak lebih professional la sikit....

Tak ker buruk klu ko pakai tudung ngan skirt pendek cam ni... nampak tak kena... sbb x menutup aurat pon...

Lagi satu sekarang ni pon aku tengok ramai jer yang pakai baju lengan pendek giler tapi pakai tudung... klu lengan 3/4 tu x per lagi... ni macam pakai sleeveless ngan tudung... tak ker cam pelik jer??? tak sesuai kan... Tak tau la aku aper fesyen bdk-bdk zaman sekarang ni... erm... tapi nak kata budak2 pon x bleh sbb kekdang tu mak budak pon pakai cam tu gak... hoho...

Aku pon bukan nak kata baik sgt... tudung aku pon kekdg tu x mengikut garis-panduan yang sebenarnyer (labuh menutup dada)... sleeve baju pon kekadang tu 3/4 aku pakai... tapi aku tak kan pakai sleeve yg pendek sangat ni... klu pakai pon aku pakai ngan inner atau cardigan... bagi aku klu nak pakai tudung kena pakai secara proper.... seseorang yang bertudung tu dia membawa imej agama islam so bila bertudung ni nak kena behave dan jaga personaliti... sbb klu bertudung tapi baju lengan pon pendek.. jalan ngan Boyfriend holding hand, dalam lrt berpeluk-peluk... tu da x proper aku rasa... leh menjatuhkan imej islam k.... Sebab sekali lagi aku nak tekankan kat cni "BILA BERTUDUNG ANDA MEMBAWA IMEJ AGAMA ISLAM"...

Aku bukan buat cerita ker aper ker... sbb dulu aku pon free hair gak... slalu jer tanggapan aku (sbb benda ni banyak berlaku dan aku antara saksi-saksi kejadian)... orang yang bertudung ni lebih over (read : teruk ) dari orang free hair.... kekdang tu org free hair ni kuar ngan BF dia x der la sampai nak berenggan sikit pon x leh... tak der la asyik nak pegang tangan x mo lepas jer... kekadang tu orang yang free hair ni tak der pon pegang2 tangan atau berpeluk-peluk depan kalayak ramai tapi klu orang bertudung tu peluk kekdg tak hinggat2... sampai tangan bf dia letak kat mana pon aku tak tau... sbb ilang di bawah tudung ok...

Slalu jer aku cakap ngan ibu aku... "Ala... Orang bertudung tu bukan baik mana pon... lagi teruk dari orang free hair ada la.... " tapi ibu aku slalu balas balik "Tapi sekurang-kurang nyer dosa menutup rambut dia da lepas"... hoho... slalu sampai sini jer r... pas tu aku buat-buat tak dengar... nanti kang menderhaka kat ibu la pulak aku kan....

Terasa ker??? marah??? tak setuju ngan aper yg saya cuba sampaikan??? N3 ni bukan berniat nak mencondemn sesaper cuma nak mengingatkan anda dan diri saya sendiri juga.... dan lagi satu kan saya da tulis kat tepi tu... " It all about my Thought" kan... :P

Ok la... Peace No WAR!!!!!

2 comments:

LadyGaga said...

mmm..ape yg ko kate tu ade gak yg betolnyer..
yelakan lagi2 buln pose ni.hormatla sikit.aku pon penah terserempak dgn minah2 cmtu.die leh bt selamber jek berkepit giler dgn balaks msing2.. tnpe rase segan n malu.da la pkai tdung. klu adik aku da bg pelempang halilintar da.huhuhuhu.. kejam giler. ape pon kite doakanla dorg2 tu sedar n bertaubat...amin

Wanniey said...

betul tu... tujuan n3 ni bukan la nk condemn sesiapa... sbb saya pon x der la baik (read: jg aurat sgt) tapi berpada2 la... klu ko mmg x bertudung.. nak berpeluk ker... nak pakai baju dedah sana dedah sini aku x leh nk ckp aper la kan.. ckp dlm ati jer la... tp klu da pakai tudung tu sila la jg kelakuan dan tatasusilah... cara pemakaian jugak kena jg... i prefer budak yg pakai tudung tapi pakai legging dari budak pakai tudung tapi pakai skirt seperti gambo diatas...

Post a Comment