Thursday, May 27, 2010

Mulut macam #&%*

Sakit ati aku ble kawan aku antar sms cerita pasal her experience td... bila pk2 balik mmg ramai pon orang yang aku kenal pon macam tu jugak.... kenapalah ramai yang aku kenal mulut cam longkang... x tau aku nk cakap aper lagi... aku x tau kenapa orang macam ni slalu keluarkan kata2 yang menyakitkan hati org lain... cam ayat2 dengki ada gak aku rasa... Please la... Kenapa perlu korang merendah2kan orang lain??? Sebab korang terasa kan??? x pon korang dengki kan???

Aku slalu dengar ayat2 cam ni... "ala dier tu bukan aper pon PA jer... Keje senang...." , "Awak la buat keje ni, awak bukan buat keje sangat pon... aper la sangat rekod2 surat tu....", "Kan bagus saya jadi PA cam awak ni... senang sikit wat keje.... x payah pening2 cam saya ni", "Handbeg yang ko pakai ini local kan??? ko beli kat jalan tar eh???" , " Alah klu takat amek course secretary aper la sangat (Aku lagi pandai da dari ko sbb tu aku amek course lagi susah dari ko - ayat tersiratnyer..)"

dan ini pengalaman yang paling menyakitkan ati aku...

Jongos : Eh, result exam da kuar kan??? Pointer dapat braper?
Aku : 3.5x jer...
Jongos : Oh ye ker.. Saya dapat 2.xx jer
Penganggur : Ala Course dier senang memang la dier boleh dapat pointer bagus...
Jongos : A'ah jugak kan (gelak dengan terbahak2)... course aku susah course dier senang mmg la boleh dapat....

Bayangkan perasaan aku cam ner??? klu korang ditempat aku cam ner??? aper korang rasa???? Penat lelah korang wat assignment, study, wat shorthand 3-4 pagi baru tido dier boleh sedap2 kata aku dapat pointer ok sbb course aku senang... nak tau senang ke susah korg gi la amek course shorthand... ada bran??? tapi alhamdulillah sebab course aku yang senang tu la aku da dapat kerja tetap sekarang ni... Jongos pulak x dapat kerja guna sijil yang dia ada tu... Tapi alhamdulillah la dier sebab dapat jd receptionist kat mana tah.. si penganggur tetap ler menanam anggur... tapi nasib baik lah isteri dier ada kerja...
So pas ni kekawan sila lah kita alert sedikit ngan perasaan orang lain ok... jangan cakap main sedap mulut asal puas hati kita... Klu korang tengok kawan korang relex jer pas korang kata merendah2 kan dier jgn anggap kwn korang tu x terasa... kekdg tu dieorg pendam jer yer kekwn...

Aku bukan la nak menasihatkan korang jer tp menasihatkan diri aku juga...

p/s : Time kasih la yer CinderLaLa kerana telah menjadi Follower saya...

5 comments:

Cik Ruby said...

Eleh. Dengkis dengkos je suma tu kak. Makan sepak terajang lagi bagus. SUKATI kita la nak senang ke tak, dah rezeki kita dapat keja. Kalau rasa nak taknak dengkis, jadi ar PA. Otak tak center makhluk-makhluk yang cakap camtu. Boo layan je (^_~)

mrs shaifull said...

sbb course pa yg senang ni gaklah, ramai yg kantoi, shorthand kantoi, trengkas kantoi, kalau terer, pegila ambik course ni, aku nk tgk, boleh bawak ke x, kalau course yg lain mmgla susah, tp blh guna otak lg, tp course kita ni, bukan setakat otak, tgn pun kena jalan sekali, kalau x blh terbang pensil tu bila ambik dictation, kalau terer pegila ambikkk

betul tu wani, akak sokong, bila kita rendahkan org, jgn ingat org tu x terasakan..

mrs shaifull said...

ye la, umah akak murah je kan...takat umah akak tu, diaorang boleh beli sepuluh, cash plak tu...

Wanniey said...

Ms. Ruby: itu la dier kehidupan.. macam2 org ada... kita senang diorg dengki.. ble kita susah diorg mengata... sbb diorg x pernah letak diorg ditempat kita... tp hidup ni kejap diatas kejap dibawah so kita kena la beringat jgn nk mengata org jer lebih... tgk2 last2 kita pon sama gak cm tu.. (dlm aper2 situasi sekalipon)

Wanniey said...

Mrs. Miza : tu r sesdp rasa jer kata course PA ni senang klu senang naper dulu x berminat nk amek??? hehe.. pasal rumah tu lak.. sekurang2 nyer Mrs miza ada gak umah... diorg ada??? :P org pon x der lg ni.. isk..isk..

Post a Comment