Friday, August 13, 2010

Berdosakah Aku....

X baik betul la aku ni... bila pikir banyak kali aku jd kesian pulak... tapi entah la... semua orang minta aku buat benda ni... tapi aku x biasa... aku x sekejam itu... erm... tapi untuk kebaikan bersama aku akan cuba... hari2 la aku kena practice... kata orang Practice make Perfect...

Lain kali klu orang mintak derma tu datang aku akan cakap cam ni....


"En. Harap maaf... bukan saya x nak bagi encik masuk... tapi kat ofis kami ni slalu ada kejadian hilang barang, so saya taknak la orang suspect en. pulak"

boleh gitu???

Motif kami buat ada lah... orang buta ini akan datang bersama seorang lelaki celik... tiap2 kali gaji dia akan datang ( dia ada percent kat gaji kitorg kot)... Korang jgn harap la nak terlepas dari dia... Klu korang mmg x der duit ker aper ker mmg korang kena bagi jugak... sbbnya dia akan tunggu jer duit korang... terutama yang duk bilik2 ni... kiranya klu masuk bilik tu x mo kuar la selagi korang x bagi duit kat dia.. da kira cm korg tu berhutang ngan dia so kena bayar jugak... klu x smpi ke sudah dia x kuar....

Klu anda betul2 sibuk berkerja (tgh bercakap di telefon atau tgh discuss dengan rakan sekerja atau consultant - orang buta itu akan mintak jugak derma kat korang... klu korang sanggup nak dia duduk jer berdiri kat situ smbil memalukan korang terutama klu korang sedang mesyuarat ngan orang luar, sila la tak bagi derma... sanggup dia dok situ berjam2... malu muka korang sbb kat opis korang boleh jer orang yang x berkenaan masuk...

Kitorang ni bukan aper... bukan kedekut atau x mo menderma... tapi agak2 la kan... tiap2 bulan dia datang... kutip kat setiap orang... kitorg menyampah ok... bayangkan la klu sorang bagi dia RM1 da braper yang dia dapat... tp RM1 tu aku tak beraper yakin... aku rasa sekurang2nya orang akan bagi diorang RM5 tak pon RM10... pas tu braper tingkat pulak dia round... isk.. leh kaya cm ni... orang penat2 kerja dia gi mintak sedekah... bukan aku x kesian ker aper sbb dia tu x nampak... tapi ader jer orang kat office ni senasib ngan dia... tapi leh jer berkerja... bagi aku Nak minta derma tu x per... tapi jgn la memaksa...

dan juga pastikan anda mandi dulu sbelum datang... huhu... itu benda yang aku paling x tahan!!!!!

P.S : kata buta... tapi dia boleh pulak nampak office mate aku td.. siap dok ngumpat2 lagi... hoho...

2 comments:

Cik Ruby said...

susah betul nak cakap pasal ni, but i need to comment jugak. hihi. Yeap , betul. Ruby pun menghadapi masalah macam ni kat kedai makan. WAJIB! Skrg ni ruby dah hati batu sikit. huhu. Kalau dia datang je, ruby cakap " takpe lah". Orang tengok mmg macam "ee pmpuan ni kedekut" tapi logik tak masa makan kat gerai tu, ada 3 orang datang berselang seli :) But for me kan kak,kalau dia datang opis, " maaf, sini tak boleh masuk" ^.^

Wanniey said...

Ruby... bukan tak pernah ckp cm tu... dia ttp degil.. hari tu dia masuk pon sekali ngan konsultant... isk.. x tau nk ckp cm ner... pasal kat kedai makan... mmg slalu gak kena... tp i jenis.. klu org da dtg kcau time i makan.. i trus putus selera... blah jer dr tempat tu... hoho.. mana larat nk bg derma kat setiap manusia yang minta dlm satu masa yg sama...

Post a Comment