Thursday, December 16, 2010

Risiko Cubicles bagi PA...

Partition or Cubicles benda yang sama jer... Ker korang mmg x tau gak... meh ler aku tepek gamba dari google...

Duduk di Cubicles ada Pro dan Kontra.... Jangan salah faham... aku suka dan happy kalau di tempatkan di cubicles sebab nya tak der la aku jadi kera sumbang tak bergaul dengan orang... hehe... dan yang bestnya lagi bab2 gossip ni... tak der la susah payah dan tekun tok berchat lagi... terus jer bgtau kat member sebelah... dapat pulak dok sebelah menyebelah ngan orang satu kepala... pergh... best giler.... (biasa la kuat gossip)

Tapi untuk PA atau dlm bahasa kasarnya Personal Assistance duduk di Cubicals adalah amat tidak relevant kerana PA tu adalah Secretary... Secretary di ambil dari perkataan Secret... bermaksud PA bertanggungjawab keatas perkara-perkara sulit dan rahsia... so macam mana nak rahsia kalau duduk kat Cubicles kan????

Dokumen-dokumen sulit juga tidak boleh dibiarkan bersepah-sepah dan diletak untuk tontonan umum... sebab tu la PA biasanya mempunyai bilik sendiri... selain itu PA biasa nya disediakan dengan Talian Telefon Line A... iaitu boleh membuat panggilan keluar... boleh call satu dunia dan boleh guna untuk membuat panggilan telefon ke handphone... so ini jugak satu risiko kalu PA duduk di cubicles... sesiapa sahaja boleh membuat panggilan telefon menerusi cubicles PA.... Yer la Cubicles kan tak der pintu... sesaper pon boleh masuk....

Fail Sulit... PA juga bertanggung jawab dalam penyimpanan fail sulit... jadi sungguh tidak sesuai kalau duduk di cubicles sebabnya sesiapa pon boleh access ke cubicles PA tersebut tanpa syak wasangka... so sekiranya PA ditempatkan di cubicles jangan la gatal-gatal bagi PA simpan Fail sulit... sebabnya da tak sulit lagi la jawabnya.. yer r mana jer nak letak fail sulit kalau duduk kat cubicles kan????

Mesin Fax.... ni tak kisah la klu nak letak kat Cubicles tapi buat penuh sesak cubicles je la... da la mesin fax tu besar... buat sempit jer...

So kesimpulannya, sekiranya PA perlu di tempatkan di cubicles dia tidak seharusnya ditugaskan untuk menyimpan Fail, Fail sulit, Telefon line A dan bahan-bahan berharga kerana cubicles adalah tempat yang mudah di access oleh sesiapa saja terutama sekali outsider....

Tapi korang pernah ker jumpa PA duk kat Cubicles??? Aku tak.... ehhhh lupa kat opis aku sekarang ni ada gak PA yang duk kat cubicles.... huhu....

10 comments:

~adda~ said...

sy sokong!!!

bkn nk demand tapi byk keburukkan drpd kebaikan kalau duduk kat petisyen.

risiko surat byk hilang pun salah satu faktor.

kdg2 PA org pertama yg dapat surat dari org luar esp courier.mcm mana kalo org luar blh senang2 je tgk atas meja kalau PA tak de. ~bahaya.

Cik Ruby said...

ye saya lah orangnya. Tapi saya happy kat sini :) Lagipun Jabatan Kerja Rajin ni mana la ada sangat fail sulit :) Kadang2 memang memberontak nak kan bilik sendiri, tapi nak buat mcm na, nasib la kan...terima.. Jab Kerja rajin kan bagussssssssssss.. cis ! Telefon i pun telefon biasa u.. u ada ? hahaha

Wanniey said...

adda: betul tu... nanti klu hilang jgn complain...

Wanniey said...

Ruby: I ada fail sulit... huhu... dok terkunci kemas dlm almari pendek tu... eh dulu kat office akak slalu jer ada fail yg hilang tu semua berpunca dari dok kat cubicles... payah2..

Cik Ruby said...

kak wani ;sememangnya tu HAK kita untuk dapat bilik PA :) Tapi sini, PA mcm ..... huh!

Wanniey said...

tau tak pa cik ruby... kecik ati i... :p x pernah2 jumpa mana2 tempat yang PA dia dok cubicles... syabas orang atasan di tempat ku... huhu... akan ku kenang selalu k... so pas ni pndi2 r jgn nak suh PA simpan fail la , itu ini... semua ni... cubicles kecik ok... mesin fax tu klu letak da penuh da... tok sah wat keje lain lg... tmpt sempit...

Cik Ruby said...

kat sini PA jadi macam.. kalau pk jadi sakit hati.. ada lgi kot manusia tak sedar diri ? hahah.. nak je bagi arahan, tapi biarlah..

Wanniey said...

hehe... kena bawak2 bersabar... kuikuikui... erm... tapi rasa cm da x best da...

~adda~ said...

rasa nak bawak hati yg lara...... (emo)

Wanniey said...

huhu... tau x per.... sedih2 ble mngenang nasib...

Post a Comment