Saturday, January 29, 2011

Apa Hukumnya...

Hai korang... wat per??? erm... actually tak braper confident nak update blog di time2 ketiadaan orang ni... tapi takut aku lupa la pulak nak wat n3 ni... ok la begini ceritanya... Kawan aku dia email kat aku... di ada kemusykilan pasal hukum hakam ni... erm... aku tak pandai sangat... so klu sesapa yang tau tu boleh la berikan pendapat....

Kat opis kawan aku ada sorang hamba-allah ni...dia keje ngan company kawan aku tu secara full time... tapi dia ada part income dengan cara supply makanan time meeting... itu tak kisah la kan sebab dapat menyenangkan keje kawan aku ni... tapi yang jadi masalahnya adalah
  1. Hamba-allah ni selalu tukarkan menu makanan yang kawan aku minta.
    Contohnya kalu order Bihun tgk2 time meeting dia buat Nasi lemak... beza sangat kan...
  2. Hamba -allah ni suka2 jer tambah menu lain... contohnya Nasi lemak + kuih.... kat situ akan terjadi pembaziran sebabnya da la sorang satu nasi lemak... kuih sorang 2 ketul lagi... selalunya orang2 dalam meeting ni da tak kan sentuh kuih lagi.. kalau diorang makan pon 1 ketul kuih dlm 1 pinggan tu... kan da membazir duit company....
  3. Hamba - allah ni suka2 jer tambah kuantiti makanan... contohnya meeting untuk 9 orang dia claim untuk 15 orang... atas alasan dia buat lebih pas tu bagi kat kawan2 dia makan..
Tu la senarai tuk hamba allah tu... actually panjang lagi... tapi malas la pulak tepek kat cni pepanjang... korang tu baca jer lebih (kekadang skip gak kan) tapi komen malas... hoho....

So aper hukumnya untuk perangai dia yang ke 3 tu??? kawan aku yang terpaksa sahkan order tu... dan dia tau meeting tu 9 orang jer... tapi Hamba allah ni claim tok 15 orang dan 6 makanan lagi tu tak der pon dlm bilik meeting sebab dia buat khas tok kawan2 dia dengan niat sajer bagi kawan2 makan tapi guna duit opis.... Patut ker kawan aku sign??? klu dia tak sign nanti orang ni tak dapat lak claim dia... Klu dia sign berdosa tak dia??? kira bersubahat ker????? Susah gak kan???

Tolong bagi pendapat....

4 comments:

anies anessa said...

mana bole mcm tue lar..
esh3

zaty luvlianncezzz said...

zati penah baca..

kalo keja kt mcm tempat makanan n tba2 da lebey dr membazir ok je amek makanan tue..

sb tue mengelakkan mudarat n bg manfaat

tp kes nie saja2 kn..

so xtaw nk ckp pe

amar said...

tak leh la gitu.kena la ikut apa yang diorder.

senang cerita lepas slow talk dengan hamba allah tu,ckp antar ikut pesanan.

kalau hamba Allah tu still buat perangai tu,jangan sign dan bawak hal ni kepada orang atas.

ini boleh dikira perbuatan tidak amanah dan orang yang sign boleh dikira bersubahat kalau die tahu apa yang hamba allah buat salah.

Ms. Wanniey said...

TQ kepada semua yang memberi komen dan panduan...

Arigato!!

Post a Comment